Monday, May 2, 2011

PERKARA REMEH MENJADI PUNCA PENCERAIAN  Tidak sukar untuk menyelamatkan sebuah perhubungan yang sudah lama terjalin jika tahu mencari puncanya. Bayangkan bertahun tahun hidup dengannya,anda kerap melakukan kesilapan, daripada perkara remeh temeh sehingga menjadi bibit yang membosankan.

     Membaca atau meneliti kes penceraian yang berlaku, ia tidak hanya berpunca dari isu besar sebaliknya perkara kecil  boleh menjadi titik akhir sekaligus mengundang episod duka dalam rumahtangga.

     Seperti mana kata pakar perkahwinan, masalah rumahtangga harus dilihat dalam sudut paling dalam biarpun ia hanya bermula dengan hal palling kecil tetapi boleh memberi kesan besar dalam hidup.

     Ada kalanya si suami mengomel isteri selekeh, sering berkain batik dan berkemeja T lusuh apabila berada di rumah sedangkan di luar dia berdepan dengan wanita yang berpenampilan menawan sehingga ada ketikanya menjentik naluri kelelakiannya.

     Jika anda tahu ‘lambaian di luar sana’ lebih membuatkan lelaki teruja. Elakkan perkara yang diperkatakan ini untuk menjadi pengajaran berguna.

1.      Memperkecilkan suami di hadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ia benar. Contohnya, “suami saya kan,siang ikan pun tak tahu!” 


2.      Mengganggu suami dengan kerap menelefon dirinya dan panggilan dibuat pada waktu yang salah sekadar memberitahu hal remeh temeh.

3.      Terlalu suka mengemas rumah atau mengalihkan barang hinggakan suami tidak jumpa barang yang disimpan si isteri.

4.      Mengambil muka surat atau bahagian daripada akhbar dan menyusun akhbar dengan cara yang salah, hingga menyukarkan bahagian yang hendak dibaca.

5.      Memotong mana mana bahagian majalah dan akhbar sehingga berlubang sana sini manakala si suami tidak sempat membacanya.

6.      Menyuruh si suami membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari pejabat, sedangkan perancangan ke pasar atau pasar raya cuma esok atau baru ke pasar malam.

7.      Tidak memberi arahan jelas kepada suami bila menyuruhnya membeli sesuatu dan kemudiannya menyalahkan suami.

8.      Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami sehingga kadangkala ia mengganggu perancangan yang sudah dibuat.

9.      Bercakap atau bersembang di telefon dengan rakan pada waktu malam selepas jam 10 dan ketika itu, ia sepatutnya menjadi waktu istirehat anda sekeluarga.

10.  Menjemput tetamu ke rumah tanpa izin suami sedangkan ia waktu rehat seisi keluarga.

11.  Berpakaian kusut masai dengan baju T terkoyak dan batik lusuh selain selain rambut tidak terurus serta tanpa sebarang calitan mekap, membuatkan si suami muak untuk pulang ke rumah kerana tiada langsung tarikan.

12.  Mengambil masa yang cukup lama apabila bersiap seolah olah pengantin yang begitu lambat menyiapkan diri, membuatkan si suami tertunggu tunggu dan terus tertidur.

13.  Sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh orang gaji atau diri sendiri membasuh atau menggosok pakaian untuk hari berkenaan.

14.  Tidak suka mandi dan besiap awal pada hari cuti. Hanya bersiap apabila diberitahu  ada kenduri yang harus dikunjungi. Sebagai isteri, seharusnya sering bersiap rapi supaya sentiasa disenangi suami.

15.  Suka melengahkan masa apabila hendak solat berjemaah atau beribadah dengan melencong ke dapur, bilik anak anak atau melakukan perkara lain seolah olah meremehkan perkara ibadah.

16.  Mengganggu suami yang menonton tv kegemaraannya misalnya bola sepak. Ketika itu ada saja kerja yang meminta suami lakukan sehingga menjadi bibit percanggahan pendapat atau punca berlakunya perselisihan faham..

17.  Asyik bercerita mengenai diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita. Adakalanya suami anda juga mahukan perhatian atau berkongsi masalah dan cerita di pejabat.

18.  Membebel dan berleter  tanpa henti mengenai hal yang amat kecil dan diulang tayang setiap hari sehingga menjadi topik yang membosankan dan dibenci oleh si suami.

19.  Suka memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa dengan gossip atau prejudis sehingga  menimbulkan rasa bosan dan kebencian suami.

20.  Menceritakan rumah tangga kepada orang lain dan memburuk burukkan suami, keturunan atau asal usul suami dengan tujuan merendahkan martabat suami pada mata orang lain samada keluarga, jiran mahupun rakan terdekat.

21.  Sengaja atau tidak, gagal memasak masakan digemari suami. Bertahun tahun hidup dengannya, sudah pasti si isteri tahu kesukaan suami atau perkara tidak digemarinya. Sebaliknya, isteri banyak menyakitkan hati suami sehingga sedikit demi sedikit, timbul kebencian di hati suami.

22.  Meminjamkan harta benda suami kepada orang lain tanpa kebenaran terutama barangan yang amat disayanginya.


No comments:

acu cuba try klik jap