Tuesday, May 10, 2011

PANDUAN MENDIDIK ANAK


Terima seadanya.. Dalam apa sekalipun, sama ada serba kekurangan atau keperitan, tanggungjawab serta matlamat hidup perlu diteruskan. Persedian minda, emosi, fizikal, psikologikal serta rohani dipertingkatkan supaya tidak terlalu mudah dipengaruhi perasaan yang boleh melemahkan semangat.
Terimalah seadanya dan redha serta yakin bahawa setiap dugaan itu pastinya ada hikmah daripada Pencipta.

Makan bersama…Cuba sedaya upaya untuk mengumpul kesemua ahli keluarga untuk makan bersama dengan mewujudkan suasana  yang riang di antara satu sama lain.
Ini juga masa yang terbaik untuk berkongsi pengalaman atau pandangan sambil usik mengusik mengenai sesuatu isu yang boleh diterima oleh semua ahli keluarga.

Beri motivasi dalam hal-hal akademik..Anak-anak sememangnya kurang berminat untuk belajar, apatah lagi terpaksa membuat kerja-kerja sekolah atau membaca buku untuk menghadapi peperiksaan.
Leteran serta rungutan tidak membantu, tetapi sebaliknya ia akan menimbulkan rasa marah dan bosan.
Beri dorongan seperti menyatakan hasrat yang terpendam di hati betapa bangga sekiranya dapat melihat anak sendiri naik ke pentas menerima hadiah kerana cemerlang dalam akademik.

Jangan sesekali memarahi anak di tempat terbuka..Kadangkala tingkah laku anak tidak menyenagkan , tetapi ini tidak bererti bahawa teguran boleh dilakukan pada bila-bila masa atau tempat.
Perasaan anak perlulah diambil kira dan sebarang teguran serta nasihat hendaklah dilakukan di tempat yang tertutup supaya perasaan malu atau mungkin dijadikan bahan ejekan sesama ahli keluarga tidak berlaku.

Berikan hadiah sekiranya perlu..Memberi hadiah membantu mempertingkatkan motivasi anak untuk berusaha bersungguh-sungguh. Berikanlah hadiah seperti yang dijanjikan mengikut kemampuan lebih-lebih lagi hadiah yang sememangnya ingin diberikan serta hadiah itu juga dapat membantu mempertingkatkan proses pembelajaran.
Namun begitu, perlulah diingatkan bahawa setiap tingkah laku yang baik tidak semestinya disusuli dengan hadiah.

Gunakan ugutan dalam keaadaan tertentu..Kadangkala ugutan membantu untuk merubah diri seseorang. Selagi ugutan itu tidak menyakit atau memudaratkan diri anak serta dapat memberi kesedaran,pendekatan ini tidaklah begitu keterlaluan.
Bertegas adalah penting untuk mengejutkan anak yang sedang lena dibuai mimpi atau angan-angan yang tidak kesampaian. 


No comments:

acu cuba try klik jap