Sunday, January 23, 2011

kaduk

Kaduk merupakan ulaman yang sangat digemari oleh masyarakat malaysia.Daunnya boleh dimakan mentah atau direbus sebagai ulam.Dalam masyarakat melayu daun kaduk banyak digunakan dalam pelbagai masakan sebagai penyedap makanan dan penambah selera....

Daun kaduk mengandungi kalsium,fosforus dan besi yang tinggi.Boleh dikatakan keseluruhan pokok herba ini mengandungi bahan kimia seperti saponin,flavonoid,polypherol dan minyak esen.

KEGUNAAN
menghilangkan penyakit panau...daunnya ditumbuk dan disapu pada kulit yg berpanau.
daunnya direbus sebagai minuman..dapat merawat penyakit batuk,selsema dan sakit sengal pinggang.
Akarnya pula digunakan untuk meredakan sakit gigi dan ubat pelawas kencing.
Selain itu air mandian yang telah dicampur dengan ramasan daunnya dapat menghilangkan bau badan.

No comments:

acu cuba try klik jap