Monday, April 11, 2011

ZIKIR BOLEH MENGUBATI PENYAKIT     Sabda Rasulullah SAW; “Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah) ,jika baik daging itu,maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak daging, maka rosaklah seluruh anggota itu, itulah hati.”

     Diri manusia terbahagi kepada dua iaitu fizikal dan spiritual. Spiritual termasuk akal, nafsu, perasaan dan yang paling utama ialah hati kerana tindakan, perbuatan, perilaku dan sikap seseorang dipengaruhi olehnya.

     Sifat hati pula terbahagi empat iaitu kebuasan, kesyaitanan dan ketuhanan. Tiga sifat pertama terbabit pula bukan mudah untuk dibuang malah akibat daripada itu ramai umat Islam kecundang hingga akhirnya melakukan dosa besar.

     Manakala sifat terakhir iaitu ketuhanan saja yang akhirnya mampu membawa kita ke jalan benar dan diredhoi Allah SWT, tetapi bukan mudah untuk melakukannya kerana hanya yang benar-benar mahu berubah mampu melaksanakannya.

     Secara umumnya,untuk membersihkan hati yang kotor, kita hendaklah membiasakan diri dengan berzikir, bertasbih dan bertahmid kepada Allah SWT.

     Hati juga boleh diubati dengan mengamalkan beberapa perkara iaitu membaca Al Quran dan memahami serta maksudnya, meningkatkan amalan solat sunat pada waktu malam dan banyakkan menangis bertaubat kepada  Allah SWT, berkawan dengan orang yang soleh yakni alim ulama.

     Selain itu amalan lain ialah membisakan diri dengan berpuasa sunat, kerap berzikir waktu siang atau malam serta sentiasa mengingati mati.

     Penyakit paling berbahaya bagi hati ialah menyekutukan Allah  SWT  dengan yang lain,  mendustakan kebenaran, hasad dengki terhadap sesama manusia, benci, dendam, bongkak, sombong, angkuh dan pelbagai lagi.

     Lawan daripada menyucikan atau membersihkan hati ialah mengotorinya. Seseorang yang beriman hendaklah selalu mengutamakan kebersihan luaran juga dalaman diri kerana kekotoran akan membuka segala kejahatan.

     Contoh bukti kekotoran jiwa ialah perbuatan kaum Thamud yang tidak mengutamakan nilai nilai budi dan kesopanan , meminum arak, malah melakukan zina secara terang terangan.

     Renungi firman Allah SWT dalam surah al A’raaf, ayat 179; “Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati tetapi tidak mahu memahami dengannya ayat ayat Allah.”                                                                                                                                       “Dan yang mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat dengannya bukti keesaaan Allah dan yang  mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar dengannya ajaran dan nasihat, mereka itu seperti binatang ternakan,bahkan mereka  lebih sesat lagi,mereka itulah orang orang yang lalai.


No comments:

acu cuba try klik jap