Sunday, April 24, 2011

AKTIVITI BERJEMAAH ERAT HUBUNGAN SUAMI ISTERI


     Sesetengah pasangan suami isteri kurang mengerti mengenai adab dan aturan berumah tangga. Disebabkan kejahilan itulah hubungan yang terjalin mudah menjadi longgar, pudar dan tidak bermaya.

     Justeru itu, Islam menggariskan adab tersendiri bagi memastikan hubungan suami isteri sentiasa segar dan tidak mudah goyah. Berikut, antara adab yang digariskan sebagaimana dijelaskan cerdik pandai Islam;

·         Bersikap lemah lembut, terutama suami terhadap isteri. Jangan sesekali berlaku kasar terhadap isteri. Ini kerana Allah SWT berfirman dalam surah An –Nisa, ayat 19 bermaksud: “Dan bergaulah isteri kamu semua dengan cara yang paling baik.”

·         Pada kali pertama bersua, iaitu pada malam pertama, suami dianjurkan memegang isteri pada ubun-ubunnya.

·         Digalakkan berjimak dengan suaminya,  mengerjakan solat sunat dua rakaat secara berjemaah sebelum melakukan hubungan seksual.

·         Isteri hendaklah mentaati suami dalam perkara yang disuruh, selagi suruhan dan nasihat itu tidak bertentangan dengan kehendak Allah dan Rasul-Nya.

·         Banyak melakukan aktiviti secara berjemaah seperti makan, membaca al-Quran, mendidik anak-anak dan mandi bersama-sama.

·         Setiap pasangan suami isteri hendaklah tampil di hadapan yang lain dalam keadaan kemas, bukannya dalam keadaan kusut masai dan tidak terurus.

·         Tidak menceritakan hubungan dengan pasangan kepada orang lain kerana Nabi s.a.w bersabda maksudnya: “ Sesungguhnya orang yang paling jahat kedudukannya di hadapan Allah pada hari kiamat nanti iaitu seorang lelaki yang mendatangi isterinya dan seorang perempuan yang berjimak dengan suaminya, kemudian dihebohkan rahsianya itu kepada orang lain." (Hadis riwayat muslim).

·         Setiap suami dan isteri makruh melihat aurat antara satu sama lain. Nabi s.a.w tidak pernah melihat aurat isterinya.

·         Ketika berjimak, suami tidak digalakkan melakukan azal (memancutkan air mani di luar faraj isteri) kerana ia akan memutuskan kenikmatan.

·         Suami diwajibkan menyara isteri dan membelikan pakaian untuknya.

·         Suami dilarang meninggalkan daripada bertegur sapa dengan isteri di luar rumah walupun ketika nusyuz.

·         Suami dilarang memalukan isteri, menjauhi isteri dan memukul isteri pada  bahagian muka. Ini kerana ada hadis bermaksud: “ Seorang sahabat telah bertanya kepada Nabi mengenai hak seorang isteri terhadap suaminya. Nabi s.a.w menjelaskan: Engkau memberinya makan dan memberinya pakaian apabila engkau memakai dan janganlah engkau memukul wajahnya dan janganlah engkau memalukannya dan janganlah engkau menjauhinya kecuali di dalam rumah sahaja.” (Hadis riwayat Ibnu Majah dan Abu Daud).

·         Suami dilarang melakukan hubungan jimak dengan isteri ketika dalam keadaan haid. Sebaik saja isteri suci, suami dihalalkan mendatanginya dengan syarat selepas mandi hadas besar.

·         Sekiranya suami itu berpoligami, hendaklah berlaku adil kepada setiap isterinya.


6 comments:

Cik Wanie Ghani said...

ini cerita pasal suami isteri,
huhuhuhuhu

azlanmatt said...

cerito rumah tanggo.. klu belum apa salah nyer.. sbg ilmu di dada.. x salah kan

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
Ada entri baru^^ TQ

azlanmatt said...

Anum..frommetoyou..timo kasih sbb singgah n 4llow.. skang nih kat jepun yerr... wow siap main salji lagi... best arr... take care

Anonymous said...

wow..nice..akan ingt nanti da kawin.hehe

puteri rimba said...

singgah and follow,salam perkenalan dari blogger baru....jemput singgah blog saya...

acu cuba try klik jap