Thursday, April 21, 2011

CUCI DAPUR SELEPAS MEMASAK


Pastikan kebersihan dapur sentiasa dijaga dengan rapi

    
    Kekemasan dan kebersihan pada ruang kediaman mengungkapkan situasi tenang, harmoni dan keselesaan kepada seisi keluarga.

     Tidak bermakna memiliki rumah besar,cantik dengang hiasan menarik jika penghuninya gagal menjaga kebersihan. Bagi memastikan kebersihan menjadi amalan, pentingnya membasuh tangan selepas menggunakan tandas dan peralatan bekerja seperti perkakasan berkebun, berus, tandas dan penyapu.

     Amalkan prosedur membasuh tangan yang betul iaitu menggunakan sabun,gosok tangan hingga hilang kotoran dan pastikan celah kuku bebas sebarang daki serta sisa kotoran, seterusnya bilas dengan air bersih dan lap hingga kering.

     Gunakan pakaian sesuai iaitu bersih dan menepati aktiviti yang dijalankan terutama memasak untuk mengelakkan daripada perkara yang tidak diingini.

Panduan kebersihan di ruang dapur.
·        Segera simpan dan buat pengasingan makanan mentah dengan siap dimakan sebaik disimpan di dalam peti sejuk.
·        Cuci papan pemotong daging mentah dengan pembersih tanpa toksik sebelum ia digunakan semula.
·        Bersihkan tempat memasak, papan pemotong, sinki, peti sejuk dan peralatan dapur dengan pembersih bebas toksik sekerap mungkin.
·        Bersihkan permukaan dapur dan keringkan apabila selesai memasak.
·        Ganti tuala tangan dan alas meja mengikut keperluan.
·        Sentiasa kosongkan bakul sampah dan bersihkannya sebelum diletak plastik sampah baru .
·        Pemilihan kemasan dan reka bentuk ruang dapur juga penting termasuk mengelakkan penggunaan bahan kemasan licin yang boleh mengundang kecederaan. Ia juga perlu kerap dicuci.
·        Elakkan reka bentuk dapur yang mudah mengumpul habuk dan membiakkan haiwan peerosak.

Panduan kebersihan di bilik air.
·        Ruang ini terdedah dengan keadaan lembab dan berair. Basuh tangan selepas menggunakan bilik air serta sentiasa tutup pintu bilik air bagi menyekat penyebaran kuman.
·        Tutup penutup mangkuk tandas selepas mengepam air untuk elak kuman merebak ke tempat duduk.Selain itu cuci tandas dengan cecair pembersih tanpa toksik dan basmi kuman.
·        Ruang mandi dipastikan dicuci setiap minggu supaya kuman tidak melekat dan membiak dengan mudah.

Panduan kebersihan kanak-kanak.
·        Ia penting bagi mengelakkan sebarang jangkitan kerana sistem imunisasi mereka tidak membantu apabila berdepan dengan persekitaran kotor serta tidak terjaga.
·        Alat permainan sentiasa dicuci dengan pembersih basmi kuman tanpa toksik dan dikeringkan di bawah cahaya matahari. Haiwan peliharaan biar pun dibela dan jinak, perlu sentiasa berada dalan keadaan bersih , kalau tidak ia berpontensi menyebarkan penyakit.
·        Disiplinkan anak dengan menggalakkan mereka membasuh tangan selepas bermain dengan haiwan atau berada di ruang permainan seperti taman.


8 comments:

oneTieyha said...

rapi betul..hehe

Sunah Mohammad said...

sangat-sangat mementingkan kekemasan dapur...siyes pening tengok yang berselerak..

azlanmatt said...

oneTieyha ...sentiasa rapi..tiada guna klu luar umah bersih tp kat dapur... mak aih..melekit2..

azlanmatt said...

Sunah Mohammad ..betul tuh.. utamakan dapur sblm yg lain.. kebersihan dapur mencerminkan sifat penghuni umah itu...

miss nina said...

tips dan info yang menarik.
bila bersih rasa lega

azlanmatt said...

miss nina..timo kasih wehh.. suka tengok dapur yang bersih dan kemas

yanadimple said...

laki pon kne tlog pmpn kemas dpur kehh.. bru extra kemas n bersihhhh >.<

Rozuan Ismail said...

setuju. ada org rajin masak tapi tak reti kemas lepas tuh

acu cuba try klik jap