Thursday, February 24, 2011

MAKNA AIR MATA INSAN

   Pernahkah anda menangis?. jika menangis, apakah punca dan sebabnya?.Menangis  adalah fitrah manusia tetapi sebab tangisan akan memberikan harga dan nilai tersendiri.

   Allah yang menciptakan ketawa dan tangis,malah menciptakan sebab tercetusnya tangisan. Banyak air mata mengalir di dunia. Sumbernya dari mata, mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi.

   Mata itu kecil namun ia tidak pernah kering.Ia berlaku setiap hari tanpa putus-putus.Seperti sungai yang mengalir ke laut tidak pernah berhenti....Kalaulah air mata itu terkepung seperti air hujan maka banjirlah dunia ini..

Menurut Ibnul Qayyim ada beberapa jenis tangisan antaranya ialah;
>Menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati.
>Menangis kerana rasa takut.
>Menangis kerana cinta.
>Menangis kerana gembira.
>Menangis kerana menghadapi penderitaan.
>Menangis kerana terlalu sedih.
>Menangis kerana terasa terhina dan lemah.
>Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
>Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
>Menangis orang munafik -pura-pura menangis.

    Ada jenis tangisan nampak biasa sahaja tetapi air mata yang mengalir itu dapat memadamkan api neraka.ini disahkan dalam satu hadis, Rasullulah bersabda.maksudnya:"Tidaklah mata seseorang itu menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka.
   Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan dikotori oleh debu kehinaan,apabila seorang daripada suatu kaum menangis,maka kaum itu akan dirahmati.Tidaklah ada sesuatu pun yang tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata.Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka"
   Tangisan yang dimaksudkan ialah tangisan kerana takut kepada Allah.Menangis kerana menyesal atas kessalahan dan dosa,malah tangisan takut kepada azab Allah sangat bernilai di sisi-Nya sehingga air mata itu boleh memadamkan api neraka.

   Salman al-Farisi r.a berkata,sahabat2 ku menangis atas sebab 3 perkara, iaitu:
>Berpisah dengan Rasullullah dan kalangan sahabat.
>Ketakutan seorang yang perkasa ketika melihat malaikat Israil datang mencabut nyawanya.
>Aku tidak tahu samada aku akan diperintahkan untuk ke syurga atau neraka.

   Ada juga jenis air mata yang tidak bernilai di sisi Allah,malah kadangkala mendapat kemurkaan Allah.Antaranya menangis tengok filem Hindi serta menangis sehingga meratap dan memukul badan,malah merobek pakaian apabila ada kematian.
  
   Tanda air mata rahmat sebagaimana diterangkan Rasullulah s.a.w dalam sabda yang bermaksud; "Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah 3 perkara itu;
>Apabila dahinya berpeluh
>Air matanya berlinang.
>Hidungnya keluar cecair.

   Simpanlah air mata tangisan itu semua sebagai bekalan untuk menginsafi segala kecuaian yang melanda diri, segala dosa berbentuk bintik hitam yang menggelapkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah dari Allah s.w.t.
   Justeru,serulah air mata itu dari persembunyianya di sebalik kelopak mata,agar ia menitis,membasahi dan mencuci hati sehingga ia putih kembali dan semoga ia dapat meleburkan dosa dan mendapat keampunan-Nya.
2 comments:

azlanmatt said...

sesungguhnya air mata itu sangat berharga pada hamba yang bertakwa dan beriman

Dda Ly said...

:) me, penat dah nangis...org pompan mmg mudah nangis kot kan?

jemput ke rumah..
http://laydie-dda.blogspot.com
keep in touch yeee..♥♥♥

acu cuba try klik jap