10 perkara menarik tentang Terung
- Terung menngandungi khasiat protein, gula, kalsium, zat besi
, fosforus, karotena, vitamin B1,B2, C,niasin dan alkaloid.
- Dengan memakan terung, Ia dapat mengurangkan demam panas, penyuburan
darah dan menyusutkan bengkak-bengkak.
- Rasa
manis terung terletak pada bahagian kulitnya. Pada bahagian itu terdapat pigmen
glukosida yang melahirkan rasa manis.
- Pada tahun 1982, artikal dari sebuah jurnal perubatan,
Tropcal Doctor melaporkan keberkesanan terung yang dapat mennyembuhkan sakit
pada kaki seorang wanita Nigeria. Terung yang dikeringkan direbus dengan
campuran air asam jawa dan direnehkan selama setengah jam. Airnya diminum dua
gelas sehari,lenguh dan sakit kaki wanita itu hilang.
- Terung dapat meneutralkan darah yang mengandungi alkohol dan
keracunan cendawan. Caranya ialah dengan merebus tampuk terung bersama dua
cawan air, minum air rebusan (suam) itu.
- Terung juga dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol
dalam darah. Ini bermakna ia juga baik untuk menghalang lemak kolesterol yang
menyelaputi jantung anda. Selain itu juga terung boleh menghentikan perdarahan hidung dan
ulser.
- Pengamal ubat herba India percaya mereka yang banyak makan
terung dapat meningkatkan stamina seks.Vitamin folate yang terkandung dalam terung
juga berguna bagi menyumbangkan tenaga dan kesihatan sewaktu hamil.
- Daun terung juga amat berguna bagi mereka yang mengalami
luka terbakar, daunnya dilayurkan di atas api dan kemudiannya dituam pada
tempat yang terbakar.
- Jika anda mengalami bengkak kaki dan tangan akibat cuaca
yang sejuk, air rebusan buah dan daun terung boleh diminum dan dapat
mengurangkan masalah tersebut.
- Terung juga dapat melegakan batuk. Ambil terung tua,buang
bijinya, kemudian rebus dan campurkan dengan sedikit gula perang, airnya
bolehlah diminum.
ehh bgus ni.. mama sllu sakit kaki .. hee
ReplyDeletetomatokering :)insyaAllah... bleh lerr cuba...
ReplyDelete