Monday, August 1, 2011

10 Fakta Tentang Jagung


  1. Fosil biji jagung telah ditemui di Mexico City dan dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.
  2. Jagung mula ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca sejak 5,600 tahun dulu.
  3. Orang Indian Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah gula-gula getah kerana rasanya yang manis.
  4. Jagung juga telah dijadikan bahan membuat arak sejak dahulu kala.
  5. Jagung mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak serat dan baik untuk sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium, potassium dan folsin.
  6. Jagung yang ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia boleh menutup liang-liang roma dan menegangkan kulit muka.
  7. Jagung yang dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi  (cereal) mula diperkenalkan pada tahun 1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American Seventh-day Adventists. Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.
  8. Tongkol jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.
  9. Bulu jagung yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada luka dan mengelakkan daripada bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru yang lemah dan dapat mengurangkan tekanan.
  10. Dengan memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan tulang ,gigi,dan rambut 

8 comments:

  1. lame jgk jagung dh wujud..beribu2 tahun dulu..

    sy suke bubur jagung! weee~eh puasa!!

    ReplyDelete
  2. da lme tak makan jagung bakar..sedap2 :)

    ReplyDelete
  3. AesyaZealous..betul tuh..diorg dulu jadikan jagung makanan utama..SSD pn suka bubur jagung.. sbb tuh lerr wat n3 pasal jagung... hahahah

    ReplyDelete
  4. diana...hahahha... sama ler kita pn.. klu pegi psr mlm mesti beli jagung bakar atau rebus... wajib

    ReplyDelete
  5. SeRi mAnJa...cr lerr kt psr mlm.. mcm2 aderr... nk yg bakar atau pn rebus.. popcorn pn aderr...

    ReplyDelete
  6. Salam ramadhan dan selamat berpuasa :) Baru sempat nak wish dekat sini^^

    ReplyDelete
  7. salam,,,

    satu info yg sangat baik....tq atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
  8. nasib baik sy bukan jagung
    kalu dok kena makan kt ayam
    hahahahahahahahah

    ReplyDelete