10 Fakta Tentang Jagung
- Fosil biji jagung telah ditemui di Mexico City dan
dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.
- Jagung mula ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca
sejak 5,600 tahun dulu.
- Orang Indian Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah
gula-gula getah kerana rasanya yang manis.
- Jagung juga telah dijadikan bahan membuat arak sejak dahulu
kala.
- Jagung mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak
serat dan baik untuk sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium,
potassium dan folsin.
- Jagung yang ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia
boleh menutup liang-liang roma dan menegangkan kulit muka.
- Jagung yang dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi (cereal) mula diperkenalkan pada tahun
1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American Seventh-day Adventists.
Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.
- Tongkol jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.
- Bulu jagung yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada
luka dan mengelakkan daripada bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru
yang lemah dan dapat mengurangkan tekanan.
- Dengan memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan
tulang ,gigi,dan rambut
lame jgk jagung dh wujud..beribu2 tahun dulu..
ReplyDeletesy suke bubur jagung! weee~eh puasa!!
da lme tak makan jagung bakar..sedap2 :)
ReplyDeleteAesyaZealous..betul tuh..diorg dulu jadikan jagung makanan utama..SSD pn suka bubur jagung.. sbb tuh lerr wat n3 pasal jagung... hahahah
ReplyDeletediana...hahahha... sama ler kita pn.. klu pegi psr mlm mesti beli jagung bakar atau rebus... wajib
ReplyDeleteSeRi mAnJa...cr lerr kt psr mlm.. mcm2 aderr... nk yg bakar atau pn rebus.. popcorn pn aderr...
ReplyDeleteSalam ramadhan dan selamat berpuasa :) Baru sempat nak wish dekat sini^^
ReplyDeletesalam,,,
ReplyDeletesatu info yg sangat baik....tq atas perkongsian ini...
nasib baik sy bukan jagung
ReplyDeletekalu dok kena makan kt ayam
hahahahahahahahah